matkat
Jätä kommentti

Talviretkellä Fiskarsin ruukissa

Ruukki sanana tulee ruotsinkielisestä sanasta ett bruk ja sillä tarkoitetaan metalliteollisuudelle perustuvaa vanhaa teollisuusaluetta, jonka ympärille on kehittynyt kyläyhteisö.

Pohjan pitäjästä tuli 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus, koska sen alueella oli riittävästi koskia vesivoimaksi ja runsaasti metsää puuhiilen valmistamiseen. 1630-luvulla perustettiin Antskogin ruukki, vuonna 1641 Billnäsin ruukki ja Fiskars 1649. Suomen teollistuminen alkoi ruukeista.

img_0502

MYLLY Fiskarsin mylly on rakennettu kuonatiilestä vuonna 1898. Tiiliä valmistettiin ruukissa raudan valmistuksen sivutuotteena syntyvästä kuona-aineesta.

Varsinaisen ruukkitoiminnan aikaan Fiskarsissa valmistettiin valettuja ja taottuja käyttötavaroita kuten rautanauloja,  erilaisia työkaluja sekä valurautapannuja ja -patoja. Alkuaikojen tärkein valmiste oli kuitenkin rauta itsessään, joka vietiin Tukholmaan myytäväksi.

img_0490

FISKARS WÄRDSHUS Arkkitehti A.F. Granstedtin piirtämä Wärdshuset-majatalo on perustettu jo vuonna 1836 ja se toimii yhä ravintolana ja hotellina.

Yli kolmessa vuosisadassa on Fiskars sekä yrityksenä että alueena muuttunut paljon. Nykyinen Fiskars-konserni on kansainvälinen yhtiö, jonka pääbrändit ovat Fiskars, Iittala ja Gerber. Toiminnan nykyaikaistamisen myötä 1980-luvulla Fiskarsin tuotantoa siirrettiin Billnäsin ruukin rakennuksiin. Monet kylän asukkaista muuttivat tuotannon mukana ja Fiskarsin kylän kiinteistöt jäivät tyhjilleen.

Nykyisen Raaseporin kaupungissa sijaitsevan Fiskarsin kylän halki virtaava joki muodostaa alueelle ainutlaatuisen mikroilmaston. Laaksossa viihtyvät monet harvinaisemmatkin jalopuut ja sen eläimistöön kuuluvat hirven ja peuran lisäksi myös ilves, karhu ja jopa susi.

Viihtyisä ja ainutlaatuinen ympäristö on houkutellut kylän uusiksi asukkaiksi käsityöläisiä, muotoilijoita ja taiteilijoita. Nykyinen Fiskarsin kylä onkin korkealaatuisen suomalaisen käsi- ja taideteollisuuden esittelypaikka. Näyttelyihin tutustuu vuosittain noin 25 000 kävijää.

HIENOTAEPAJA Nykyinen punatiilinen rakennus valmistui edellisen tulipalossa tuhoutuneen puisen talon tilalle vuonna 1888. Nykyään rakennuksessa toimii Hotel Tegel.

HIENOTAEPAJA Nykyinen punatiilinen rakennus valmistui edellisen tulipalossa tuhoutuneen puisen talon tilalle vuonna 1888. Nykyään rakennuksessa toimii Hotel Tegel.

Fiskarsin ruukin alunperin puiset rakennukset ovat tuhoutuneet useissa tulipaloissa. Venäläiset ryöstivät ja hävittivät lopulta Fiskarsin kylän kokonaan vuonna 1713. Nykyiset ruukin rakennukset ovat pääosin 1800-luvun lopulta.

Ruukki on viehättävä käyntikohde niin talvella kuin kesälläkin. Alueella on useita laadukkaita ravintoloita ja kahviloita näyttely- ja myymälätilojen lisäksi. Kauniissa miljöössä ihasteltavaa riittää.

PESUTUPA Punatiilinen vanha pesutupa rakennettiin vuonna 1860. Rakennus on toiminut myös leipomona, kansakouluna ja opettajan asuntona, ruukin alueen puhelinkeskuksena ja jopa kirjastona. Nykyään rakennuksessa on viihtyisä Laundry kahvila, johon myös koirat ovat tervetulleita. Sorsat uiskentelevat Fiskari-joella, joka pysyy sulana pikkupakkasellakin. Kauniit jättimäiset eläinhahmoja esittävät valotaideteokset joella kuuluvat yhteisötaideryhmä CulturaMobilan Tulivalo-teemaan.

PESUTUPA
Punatiilinen vanha pesutupa rakennettiin vuonna 1860. Rakennus on toiminut myös leipomona, kansakouluna ja opettajan asuntona, ruukin alueen puhelinkeskuksena ja jopa kirjastona. Nykyään rakennuksessa on viihtyisä Laundry kahvila, johon myös koirat ovat tervetulleita.
Sorsat uiskentelevat Fiskari-joella, joka pysyy sulana pikkupakkasellakin. Kauniit jättimäiset eläinhahmoja esittävät valotaideteokset joella kuuluvat yhteisötaideryhmä CulturaMobilan Tulivalo-teemaan.

fiskarsgroup.com

fiskarsvillage.fi

This entry was posted in: matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.