herkut, ruoka
Jätä kommentti

Loppiaisen viettoa espanjalaisittain

Asuin kymmenen vuotta sitten muutaman vuoden Espanjassa ja vanhempani ovat asuneet siellä lähes viisitoista vuotta. Olemme vuosien varrella viettäneet joulua Espanjassa useita kertoja. Joulu ei Espanjassa tietenkään ole samanlainen kuin meillä. Suomalaisen hartaan joulutunnelman luominen auringonpaisteessa on vaikeaa eikä varmastikaan edes kovin tarpeellista.

Joulun juhlinta Espanjassa aloitetaan perheen kesken jouluaaton (la Nochebuena) myöhäisellä juhla-aterialla. Tarjolla on erilaisia merenherkkuja ja vaikkapa kokonaisena paistettua maitoporsasta. Jälkiruokina voidaan tarjota kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sekä turrónia, joka on sokerista, hunajasta, manteleista ja valkuaisista valmistettua nougatia. Jouluna perheet käyvät myös perinteisesti jouluyön messussa, sillä kirkko ja uskonto ovat yhä osa ihmisten arkea katolilaisessa Espanjassa.

Alunperin joululahjoja ei annettu joulupäivänä kuten monissa muissa maissa eikä joulupukkikaan kuulu espanjalaiseen jouluperinteeseen. Nykyään monissa perheissä kuitenkin vierailee Papá Noel lahjapaketteineen ja monet perheet hankkivat myös jonkinlaisen joulukuusen, oma kuusenikin on Espanjasta aikoinaan hankittu ”kestokuusi”.

Joulun aikaan kuuluu Espanjassa monenlaisia tapoja ja perinteitä. 28.12. vietetään viattomien päivää (el Día de los Santos Inocentes). Päivä vastaa meidän aprillipäiväämme kepposineen ja piloineen. Myös lehdistä voi lukea kaikenlaisia outoja uutisia, joihin kannattaa suhtautua tuolloin varauksella. Uudenvuoden juhlitaan kuuluvat puolestaan 12 viinirypälettä. Vuoden vaihtuessa jokaisella kellonlyömällä syödään yksi onnea tuova rypäle. Tämä tapa on meidän perheessä korvannut kokonaan tinan valamisen.

Loppiainen on Espanjassa joulunajan suurin juhla. Illalla 5.1. juhlitaan yhdessä kaduilla, kun kolme kuningasta Melchor, Gaspar ja Baltasar saapuvat kameleillaan lahjoja tuoden. Nämä kolme kuningasta ovat meille suomalaisille tutumpia itämaantietäjinä, jotka raamatun joulukertomuksen mukaan toivat Jeesus lapselle lahjoja. Lähes kaikissa pienemmissäkin kaupungeissa järjestetään suuri loppiaiskulkue (Cabalgata de los Reyes Magos, kulkue Madridissa 2014), jossa on mukana kuninkaiden lisäksi monia muitakin hahmoja sekä musiikkia, tanssiesityksiä ja sirkustaitelijoita. Kaupunkilaiset kerääntyvät kaduille ja kulkueesta heitetään lapsille karamellejä.

Perinteen mukaan lapset jättävät kenkänsä loppiaisyöksi ulos ja varaavat samalla lautaselle pientä syötävää ja juotavaa kuninkaille sekä kameleille vettä ja heiniä. Aamulla lapset löytävät kenkiensä vierestä lahjapaketit. Lahjojen avaamisen jälkeen syödään aamupalaksi eräänlaista pullaa, Roscón de Reyes. Pyöreän muotoinen kakku koristellaan värikkäillä sokeroiduilla hedelmillä, jotka ovat kuin jalokiviä. Kakun sisään leivotaan myös pieniä hahmoja, jotka sitten tuottavat saajilleen onnea.

Olemme juhlineet loppiaista myös Suomessa tähän espanjalaiseen tapaan yli kymmenen vuotta. Olen aina leiponut loppiaiskakun, jonka olemme koristelleet pahvisella kruunulla. Lapseni ovat saaneet avata myös muutamia lahjoja loppiaisaamuna. Olen monesti miettinyt, että tämähän on muutenkin järkevää, koska loppiaisen lahjat voi ostaa joulun jälkeen alkavista alennusmyynneistä!

Roscón de Reyes

dsc_0290

  • 3 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 dl sokeria
  • appelsiinin raastettu kuori
  • 1 l vehnäjauhoja
  • 100 g sulatettua voita
  • 30 ml mantelilikööriä
  • 2 kananmunaa

Sulata voi kattilassa, lisää mantelilikööri ja appelsiininkuoriraaste ja anna jäähtyä. Lämmitä keraaminen taikinakulho kuuman veden alla. Murenna hiiva kulhoon kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri.  Lisää puolet vehnäjauhoista vähitellen maidon joukkoon, sitten sulatettu voi, yksi kananmuna ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Muotoile kohonneesta taikinasta pöydän päällä tanko ja nosta se leivinpaperilla päällystetylle pellille ja muotoile rinkulaksi. Jos sinulla on posliinisia hahmoja (perinteisesti kuningas, kuningatar, kolikko ja papu), voit piilottaa ne kakun sisälle.

Voitele kakku kananmunalla ja koristele se haluamallasi tavalla. Kuivatut värikkäät hedelmät, sokeroidut appelsiiniviipaleet ja mantelilastut sopivat hyvin kakkuun.

Kakku nautitaan loppiaisen aamiaisella maitokahvin (café con leche) kanssa.

dsc_0285

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.