arkiruoka, ruoka
Jätä kommentti

Arjen pelastajat

Arkiruoka valmistuu helposti, mutta sen pitää kuitenkin olla hyvää ja terveellistä. Meillä lähes kaikki ruoka tehdään itse ja arkena melko edullisista raaka-aineista. Kätevintä on tietenkin valmistaa kerralla ruokaa useammaksi päiväksi. Usein käy kuitenkin niin, että varsinkin lapsia kyllästyttää syödä samaa päivästä toiseen.  En kuitenkaan heitä kaappiin jääneitä tähteitä pois, vaan yritän hyödyntää ne jossain muodossa. Tässä muutamia esimerkkejä viikon ruokalistaltamme.

Porkkana-appelsiinikeittoa ja fetajogurttia

Talvella on edullista käyttää juureksia ruuissa. Porkkanat ovat helpoin ja varmasti monille lapsillekin maistuva vaihtoehto. Meillä teini inhoaa lähes kaikkia kasviksia, silti yritän sitkeästi ujuttaa niitä kaikkiin ruokiimme. Porkkanakin maistuu hänen mielestään liian makealle etenkin sosekeitoissa. Niinpä lisäsin porkkanakeiton joukkoon tämän fetajuusto-jogurtin ja maistuipa keitto teinillekin!

 • 1 kg porkkanoita
 • 2 kpl appelsiinejä
 • vettä
 • 1 tl suolaa

Kuori ja pilko porkkanat. Pese appelsiinit ja halkaise ne. Keitä porkkanoita ja appelsiinejä suolalla maustetussa vedessä kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Poista appelsiinit ja soseuta porkkanat.

Fetajogurtti

 • 2 dl kreikkalaista jogurttia
 • 100 g fetajuustoa
 • mustapippuria
 • tuoretta oreganoa

Murusta juusto jogurtin sekaan, mausta pippurilla ja oreganolla. Tarjoile jogurtti kuuman keiton kanssa. Ohjetta on helppo muuttaa lisäämällä keittoon tuoretta raastettua inkivääriä ja korvaamalla jogurtti vaikkapa tuoreesta korianterista valmistetulla pestolla.

Korianteripesto

 • 1 iso nippu tuoretta korianteria
 • 4 rkl pinjansiemeniä
 • 50 g parmesanjuustoa raastettuna
 • n. 1 dl neitsytoliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

Hienonna korianteri, pinjansiemenet ja parmesanjuusto tehosekoittimella, lisää oliiviöljyä kunnes pesto on sopivan ohutta. Mausta pesto suolalla ja pippurilla.

Porkkana-kaurasämpylöitä

Porkkanakeittoa jäi jääkaappiin yhden annoksen verran, joten päätin hyödyntää sen näihin sämpylöihin.

 • 3 dl vettä
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 2 dl porkkanasosekeittoa
 • 1/2 dl oliiviöljyä
 • 1 tl suolaa
 • 2 dl kaurahiutaleita
 • n. 9 dl vehnäjauhoja

Liota kuivahiiva lämpimään veteen. Lisää haalea porkkanasosekeitto, öljy ja suola sekä kaurahiutaleet ja 2 dl jauhoja. Anna taikinan levätä hetki. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla tunnin ajan. Leivo taikinasta 12 sämpylää ja kohota niitä vielä 10 minuuttia liinan alla. Paista sämpylöitä 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Lihamureketta ja perunamuusia

Lihamurekkeeseen on kätevää käyttää kaikkea mahdollista kaappiin jäänyttä. Keitetyt vihannekset, raasteet, juuston palat, erilaiset kastikkeet, keitetyt kananmunat ja kuivat leivänpalat häviävät mureketaikinaan. Mureketta voi myös tehdä naudan- ja porsaanlihan lisäksi kalkkunan ja broilerin jauhelihasta sekä monista eri kaloista. Mureke on helppo arkiruoka ja tästä ohjeesta riittää useaksi päiväksi. Murekkeen voi tarjota myös monella tavalla, salaatin kanssa lounaaksi tai vaikkapa perunamuusin kanssa päivälliseksi, kun pöydässä istuu nälkäisiä lapsia. Tämä mureke ei kaipaa lisukkeeksi kastiketta, mutta jos esimerkiksi fetajuusto-jogurttia olisi jäänyt kaappiin, se sopisi tähän hyvin.

img_0626

 • 800 g broilerin jauhelihaa
 • n. 1 dl korppujauhoja (esim. raastettua kuivaa leipää)
 • 2 dl nestettä (esim. jogurttia, kermaviiliä, kasvislientä tai olutta)
 • reilusti erilaisia yrttejä
 • valkosipulia
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl juustoraastetta

Laita korppujauhot, yrtit, valkosipuli, öljy ja neste kulhoon. Anna korppujauhojen turvota puoli tuntia. Sekoita joukkoon jauheliha ja kananmunat sekä juustoraaste. Vaivaa mureketaikinaa kunnes se on tasaista ja hieman kiinteää. Laita mureketaikina voideltuun leipävuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia. Kumoa mureke vuoasta ja leikkaa viipaleiksi.

Puikulaperunamuusi

 • 1 kg puikulaperunoita
 • 2 dl maitoa
 • 100 g voita
 • suolaa

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunat perunasurvimella ja lisää voi. Lämmitä maito kiehuvaksi ja lisää se perunasoseeseen vähitellen ja sekoita hyvin kunnes muusi on tasaista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.