herkut, ruoka
Jätä kommentti

Laskiaistiistain pullatuutit

Laskiaisella on pitkät perinteet kirkollisena juhlapäivänä, jonka jälkeen on alkanut paaston myötä valmistautuminen vuoden suurimpaan kirkolliseen juhlaan, pääsiäiseen. Katolisissa maissa laskiaisen vietto tarkoittaa karnevaaleja. Maailman kuuluisimmat karnevaalit järjestetään varmaankin Brasiliassa, Rio de Janeirossa. Esimerkiksi Espanjassa karnevaalikulkueita järjestetään kaikissa pienemmissäkin kylissä, sillä espanjalaiset rakastavat pukeutumista, musiikkia ja ilonpitoa. Täältä voi katsoa kuvia vanhempieni kotikylän Torreviejan kulkueista muutaman vuoden takaa.

Meillä Suomessa laskiaisen vietto yhdistetään perinteisesti talvipäivän viettoon ulkoillen perheen kanssa vaikkapa pulkkamäessä. Pitkän pimeän talven jälkeen on mahtavaa, kun aurinko jo ihan selvästi lämmittää. Laskiaista on Suomessa juhlistettu ruotsalaisen perinteen mukaan hernekeitolla ja laskiaispullilla. Lämpimän maidon kanssa lautaselta nautitun pullan on tosin korvannut hillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla täytetyt jättiläiset.

Oman perheeni laskiasperinteisiin on aina kuulunut myös blinien valmistus. Meillä blinit paistetaan ohuiksi isolla pannulla, venäläisen reseptin mukaan, ja tarjotaan siian mädin ja smetanan kanssa. Lisukkeena on ollut myös venäläisiä suolakurkkuja ja hunajaa.

Tänä vuonna laskiainen osui hiihtoloman viimeiseen viikonloppuun, joten meillä jäivät blinit nyt paistamatta kiireiden vuoksi. Kaupoissakin on ollut laskiaispullia tarjolla jo pidemmän aikaan, joten ei tehnyt mieli leipoa perinteisiä pulliakaan, vaan päätin kokeilla jotain uutta.

Mansikkarahkalla täytetyt kaurapullatuutit

Pullataikina

 • 2,5 dl mantelimaitoa
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 1 dl sokeria
 • 1 rkl kardemummaa
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • n. 3 dl kaurajauhoja
 • 1 kananmuna
 • 50 g voita

Lämmitä mantelimaito reilusti kädenlämpöiseksi. Yhdistä kulhossa vehnäjauho, sokeri ja kardemumma hiivan kanssa, ja lisää maito, sekoita taikinaa puulusikalla. Lisää puolet kananmunasta ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa käsin. Lisää kaurajauhoja kunnes taikina irtoaa sormista. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Muotoile foliosta tuutteja ja voitele ne öljyllä. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä jokaisesta palasta pitkä pötkö ja kierrä se varovasti foliotuutin ympärille. Kohota tuutteja hetki pellillä, voitele kananmunalla ja paista sitten noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista sitten foliot.

Mansikkarahka

 • 2,5 dl kuohukermaa
 • 250 g maitorahkaa
 • 2 dl sokeroimatonta mansikkasurvosta
 • 1/2 dl sokeria
 • vaniljasokeria maun mukaan

Vaahdota kerma, lisää sokeri ja sekoita rahka ja mansikkasurvos joukkoon. Mausta vaniljasokerilla. Täytä tuutit lusikan tai pursotinpussin avulla.

img_0862

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.