matkat
Jätä kommentti

Kotoisasti Espanjassa

Auringon paistetta ja luontoelämyksiä

Torrevieja sijaitsee Alicanten maakunnassa Valencian itsehallintolalueella Espanjan kaakkoisrannikolla, Costa Blancalla. Espanjan rannikoilla pienet kaupungit ovat pikkuhiljaa kasvaneet kiinni toisiinsa. Torrevieja ja sen viereinen kaupunki La Mata ovat syntyneet Välimeren ja ympäröivien kahden suolajärven väliin. Toinen järvistä La Matassa on väriltään vihertävä ja toinen Torreviejassa puolestaan vaaleanpunainen siinä kasvavan halobacterium-bakteerin vuoksi.

IMG_0002

Las Salinas de Torrevieja ja lapset 2011

Suolajärvet muodostavat alueelle terveellisenä pidetyn mikroilmaston ja niitä ympäröi osittain suojeltu luonnonpuisto.  Luonnonpuistossa on mahdollista nähdä monia alueelle tyypillisiä eläin- ja kasvilajeja, joita muuten tällä melko tiheään rakennetulla alueella ei enää välttämättä tapaa. Puistossa viihtyvät esimerkiksi eräs orkidea-laji ja alunperin Australiasta kotoisin oleva eukalyptus-puu. Lintulajeista meille tuttu Lapintiirakin viettää suolajärvillä talvensa.

Sää on useimmiten Torreviejassa aurinkoinen, sillä vuodessa on keskimäärin vain 60 sateista päivää. Toisaalta, kun vettä sataa, sitä tuleekin sitten kerralla hieman enemmän. Tulvat aiheuttavat usein maanvyöryjä ja tukkivat kaupungin viemäriverkoston.

DSC_2283

Myrskyävä meri

Suolan tuotanto työllistää alueella vielä monia, vaikka turismi onkin alueen pääelinkeino. Torreviejan järveltäkin kerätään yhä suolaa. Suolan keräämiseen tarkoitettuja matalia vesialtaita näkee rannikolla teiden varsilla ja niillä katkarapuja ruokailevia flamingoparvia on mukava ihailla automatkoilla. Suolatuotannon keskittäminen alueelle 1800-luvulla on mahdollistanut Torreviejan kehityksen pienestä kalastajakylästä lähes 100 000 asukkaan pikkukaupungiksi, jossa on pysyviä asukkaita jopa 180 eri maasta.

DSC_0274

Suolan keräystä

Suuri pikkukaupunki

Kesäaikaan Torreviejan väkimäärä kymmenkertaistuu, kun lomalaiset saapuvat aurinkoiseen Espanjaan joka puolelta Eurooppaa. Pääsiäisen aikaan ja erityisesti elokuussa helteitä pakoon rannikolle saapuvat myös madridilaiset. Samaan tapaan kuin suomalaiset mökkeilevät, espanjalaiset lähtevät rannikkokaupunkeihin. Torrevieja onkin erityisesti perheiden lomapaikka. Loma-aikoina on Torreviejan rannoilla ja rantakadulla tungosta. Pysäköidyt autot täyttävät kadut, sillä kaksikin riviä autoja voidaan pysäköidä rinnakkain molemmin puolin kapeita katuja. Espanjalaiset rakastavat, että ympärillä on paljon ihmisiä.

DSC_0295

Kaupungin keskustan suihkulähde

DSC_2144

Torreviejan puistot ovat vihreitä myös kuumina kesäkuukausina kastelun ansiosta

Mekin vietämme usein kesälomamme tai joulun ajan vanhempieni luona Torreviejassa. Kesällä väen paljous ja tungos on usein meille vähän liikaa. Torreviejassa on kolme rantaa Playa del Cura ja Los Locos sekä kaupungin eteläpuolella Playa de los Naúfragos. Kaupungin kapeat rannat ovat aivan täynnä, sillä espanjalaiset viettävät päivät koko suvun voimin rannalla auringon laskuun asti, vain siestan ajaksi ranta tyhjenee hetkeksi. Niinpä me suuntaammekin pois kaupungista. Kymmenen minuutin ajomatkan päässä kaupungista on meidän ”oma” rantamme, jossa espanjalaiset eivät viihdy. Siellä on tilaa, sillä luonnon hiekkaranta on yli 30 kilometriä pitkä. Ranta on matala, joten pienten lasten on helppo leikkiä rantavedessä. Costa Blancalla on kuitenkin vahvoja merivirtauksia, joten on uidessa oltava tarkkana, ettei ajaudu liian kauaksi rannasta huomaamattaan. Kovien tuulien jälkeen tulevat myös isot aallot, jotka nousevat matalassa vedessä melko korkeiksi. Toisaalta uimataitoiselle lapsille ja aikuisillekin aalloissa hyppiminen on parasta ajanvietettä.

IMG_1983

Oma rantamme

DSC_0303

Talvinen rantakatu Los Locosin puolelta

Torrevieja itsessään on nopeasti nähty kaupunki. Lapsille kaupungin huvipuisto on ollut aina mieluinen käyntipaikka, vaikka useammankin kerran loman aikana. Vanhemmat ja isovanhemmatkin saattavat lähteä mielellään huvipuistoon, koska puiston drinkkikojuista saa ostettua mukavia puolen litran mojitoja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hurjaa menoa huvipuistossa

 

Kaupungin suuri vesipuisto on suosittu kohde valtavista jonoista päätellen, mutta omat lapseni eivät onneksi ole koskaan sinne vielä pyytäneet päästä. Iltaisin puolestaan on niin kaupunkilaisilla ja turisteillakin tapana kävellä edes takaisin Torreviejan rantakatua. Siellä tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Lähikaupunkiin Orihuela Costalle avautunut jättimäinen ulkoilmaostoskeskus Zenia Boulevard on myös todella suosittu ajanviettopaikka. Siellä itsekin olen viettänyt laatuaikaa teinityttöni kanssa useita tunteja!

Omasta mielestäni lomalla ei myöskään ole välttämätöntä olla koko ajan tekemässä jotain erityistä. Meille on ohjelmaksi riittäneet rantaelämä, shoppailu ja muutamat päiväretket sekä ihan vain pelkkä oleilu kotosalla.

Rentoa ruokailua tuoreista raaka-aineista

Meillä on tapana Espanjassa ollessamme syödä suurimmaksi osaksi kotona. Kaupoissa on tarjolla niin ihania, monipuolisia ja ennen kaikkea edullisia raaka-aineita, että niistä tekee mieli kokkailla jotain itse. Torreviejassa järjestetään yhdet Espanjan suurimmista markkinoista aina perjantaisin ja sieltä haemme edullisia ja varmasti tuoreita kauden hedelmiä ja vihanneksia. Kesäaikaan markkinoille on hyvä mennä jo heti aamusta, sillä myöhemmin kuumuus, ruuhka ja ostoskärryillään jyräävät mummot saattavat pilata tunnelman.

Usein grillaamme äyriäisiä, lammasta tai vaikkapa tuoremakkaroita sekä kasviksia. Talvella valmistamme esimerkiksi haudutettuja lampaanpotkia ja viikonloppusin paellaa. Paellassa meillä on usein kaniinia, simpukoita ja mustekalarenkaita. Perjantaisin meillä on tapana hakea grillattu kana lounaaksi, kun käymme markkinoilla ostamassa viikon hedelmät ja vihannekset. Näitä yrteillä maustettuja kanoja voi ostaa eri puolilta kaupunkia pienistä myymälöistä ja liikkuvista grillikojuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauppahallin kalatiskillä on mistä valita

DSC_0670

Leipäkauppias markkinoilla

Markkinoilta voi ostaa myös juustoja ja erilaisia lihavalmisteita

Talvella on sitrushedelmien aika

Mansikat tulevat myyntiin helmikuussa

Ravintolassa syömme silloin tällöin ja useimmiten lounaalla. Silloin voi saada todella laadukkaita annoksia edulliseen hintaan ihan pienissä kulmakuppiloissakin. Espanjalaisille lounas on päivän pääateria. Usein alkuruokana on salaattia, pääruokana jotain haudutettua lihaa tai paistettua kalaa ja jälkiruokana vaikkapa hedelmä tai jäätelöä. Monesti Espanjassa syödään lounaalla myös tapaksia. Annokset ovat yksinkertaisia, mutta runsaita. Lounaalla olen syönyt esimerkiksi valkosipulilla ja persiljalla maustettua paistettua mustekalaa, pitkään punaviinissä haudutettuja häränhäntiä, paistettuja sardiineja sitruunan kanssa ja talvella erilaisia yksinkertaisia keittoja. Keitoissa on usein sellaisia raaka-aineita, joita meillä ei käytetä, kuten vatsalaukkua, erilaisia sisäelimiä ja makkaroita makua antamassa. Kalakeitot valmistetaan yleensä tomaattipohjaisina ja käyttäen monia eri kalalajeja. Kaupoissa jopa myydään erikseen keittoihin sopivia pikkukaloja.

Teemme lomillamme siis aina muutamia pidempiä päiväretkiä. Saatamme ajella lähikaupunkeihin Orihuelaan, Cartagenaan, Murciaan tai Alicanteen tai vaikkapa vuoriston pikkukaupunkeihin, syödä siellä sitten lounasta ja palata illaksi kotiin. Tällaisilla retkillä olemme löytäneet parhaimmat ruokapaikat.  Aina ei ole selvinnyt, mitä on tullut näissä paikoissa syödyksi, koska mitään ruokalistoja ei välttämättä ole olemassa. Monesti ravintoloitsija saattaa kysyä jopa asiakkaalta mikä tänään maistuisi. Lähes aina ruoka on ollut kuitenkin todella herkullista!

Loma on lomaa varten

Vuosien aikana olemme oppineet espanjalaisilta, että lomalla ei stressata mistään. Vaikka ihmisiä on paljon, kaupoissa joutuu jonottamaan eikä palvelukaan ole aina niin tehokasta, kaikki kuitenkin sujuu lopulta, kun ei ole kiire minnekään. Meidän suomalaisten on hyvä myös muistaa, että toisten huomioonottamista ja ystävällisyyttä arvostetaan erityisesti maassa, jossa on paljon monista eri kulttuureista olevia toisilleen tuntemattomia ihmisiä. Rentous näkyy kaikessa tekemisessä sekä ihmisten ilmeissä ja olemuksessa ja lopulta se tarttuu myös meihin.

DSC_0151 2

Kirkko Torreviejan keskustassa

This entry was posted in: matkat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.