pääruoka, ruoka
Jätä kommentti

Loppukesän makuja

Elokuun lopulla tyhjennetään kaapista viimeisetkin talven yli säilyneet kuivatut kanttarellit ja suppilovahverot, ja tehdään samalla siis tilaa tulevan syksyn metsäreissujen sienisaaliille. Tähän kääryleohjeeseen voi käyttää vaihtelevasti erilaisia sieniä ja kasviksia. Halusin täytteestä myös vähän proteiinipitoisemman, joten lisäsin soijarouhetta. Sen voi jättää poiskin tai korvata vaikka lampaanjauhelihalla.

Savoijinkaali, joka tunnetaan myös nimellä kurttukaali, on ryppylehtinen keräkaali. Sen uloimmat lehdet ovat syvän tummanvihreitä, joskus jopa sinertävän vihreitä, ja sisemmät lehdet vaaleanvihreitä. Kaalit ovat kaloreiltaan kevyttä syötävää, mutta niissä on runsaasti vitamiineja. Savoijin kaalissa on erityisen paljon A- ja C-vitamiineja sekä kalsiumia ja magnesiumia. Tumman vihreissä kasviksissa on paljon antioksidantteja, jotka suojaavat soluja.

Sienitäytteiset kääryleet savoijinkaalista

 • 1 iso savoijinkaali
 • 1 keltasipuli
 • 2 porkkanaa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 2 dl ohrasuurimoita
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 2 dl kuivattuja sieniä
 • 4 dl vettä
 • 2 dl tummaa soijarouhetta
 • persijaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • voita
 • 2 rkl kookossokeria

Laita sienet ja soijarouhe turpoamaan kylmään veteen.

Keitä ohrasuurimot kasvisliemessä kypsiksi ja kaada ne suureen kulhoon jäähtymään. Lisää joukkoon oliiviöljy ja sekoita puuhaarukalla, mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa.

fullsizeoutput_1770

Irroita kaalin suurimmat lehdet ja kiehauta ne nopeasti kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä ja kuivaa lehdet keittiöpyyhkeiden välissä.

Pilko sipuli, porkkanat, valkosipuli ja kaalin pienet lehdet pieniksi. Sulata nokare voita pannussa ja kuullota kasviksia kunnes ne ovat pehmeitä.  Valuta soijarouheestä ja sienistä liika vesi siivilän läpi ja ota se talteen. Lisää soijarouhe ja sienet kasvisten joukkoon pannulle ja paista seosta 10 minuuttia.

Sekoita kasvispaistos ohran joukkoon, lisää tuore pieneksi hakattu persilja ja tarkista maku.

Täytä kaalilehdet työlaudan päällä ja rullaa ne kääryleiksi voideltuun uunivuokaan. Lisää kääryleiden pinnalle voinokareita ja ripottele päälle kookossokeria. Voit myös käyttää jotain muuta ruskeaa sokeria tai tummaa siirappia.

fullsizeoutput_1771

Paista kääryleitä aluksi 200 asteisessa uunissa, kunnes ne saavat tumman värin. Laske sitten uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunnin ajan. Voit välillä käännellä kääryleitä varovasti ja lisätä hieman sienten liotuslientä, jotta kääryleet hautuvat mehukkaiksi.

Tarjoa savoijinkaalikääryleet puolukkasurvoksen kanssa.


TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.