Chia-kauravälipala

Tämä vatsaystävällinen välipala on helppo valmistaa jo edellisenä iltana jääkaappiin.

Chia-siemenet

Chia-siemenet ovat vatsaystävällisiä, koska siemenet sisältävät runsaasti kuitua. Siemenet tulee liotetaan ennen käyttöä. Nesteessä siemenet turpoavat monikertaisesti, hyvä ohje on 1 osa siemeniä + 9 osaa nestettä. Chia-siemenet muodostavat nesteen kanssa geelimäisen hyytelön, jonka voi nauttia sellaisenaan tai käyttää ruokiin (smoothiet, puurot ja vanukkaat). Siemenissä on reilusti proteiinia ja kuitua, kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja ja hivenaineita. Suositeltava vuorokausiannos on 1 rkl. 

Kaura

Kauralla on todettu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaura on myös luontaisesti gluteeniton, joten se sopii monille, jotka eivät muutoin viljatuotteita pysty käyttämään.

Kauran vesiliukoinen ravintokuitu muodostaa suolistossa veden kanssa geelin. Geeli sitoo itseensä sappihappoja ja estää kolestrolia imeytymästä. Kauran on siis todettu pienentävän sydän- ja verisuonisairauksia riskiä. Kuidut hidastavat myös ravinteiden imeytymistä, jolloin verensokerin nousu aterioiden jälkeen on tasaisempaa.

Kaurassa on tasapainoisessa suhteessa hiilihydraatteja, hyvälaatuista proteiinia ja hyvää rasvaa. Se sisältää myös B- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja rautaa.

Tuorepuuro

 • 2 dl kaurahiutaleita
 • 2 dl vettä
 • 1 rkl kookoshiutaleita
 • 2 tl auringonkukan siemeniä
 • 10 kpl pähkinöitä, murskattuna

Chia-vanukas

 • 2 rkl chia-siemeniä
 • 1,5 dl kookosmaitoa

Välipala

 • hunajaa
 • marjoja
 • banaania
 • kanelia

Jaa chia-vanukas lasien pohjalle (ohjeesta tulee 1 iso tai 2-3 pienempää annosta). Valuta hunajaa vanukkaan päälle ja lusikoi tuorepuuro hunajan päälle. Koristele marjoilla, hedelmillä ja lisää maun mukaan vaikkapa kanelia. Valmiit välipalat säilyvät jääkaapissa seuraavaan aamuunkin.